Thursday, July 30, 2009

Glas Trebinja o Ruben Bote-u

RUBEN BOTE GOMEZ, POLICAJAC LOT TIMA I UMJETNIK

OVJEKOVJEČIO STOTINE TREBINJSKIH MOTIVA

RUBEN BOTE GOMEZPripadnik LOT tima Španske brigade EUFOR-a Ruben Bote Gomez, koji je nedavno napustio Trebinje zbog isteka mandata koji je imao u BiH, iz Trebinja je otišao sa velikom nostagijom, ubjeđujući trebinjske kolege iz Foto kino kluba Trebinje da se "fotografski" zagledao u neki motiv.

Ruben, koji je istovremeno i policajac i umjetnik, fotografijom se bavi od 1992. godine, a policijskim pozivom duže i profesionalnije, dok za sebe tvrdi da nije ništa posebno."U cijeloj mojoj priči nema ništa posebno, jer, dosta umjetnika radi neki grubi posao, tako da se često dešava da je i onaj čovjek koji živi od zemljoradnje dobar pjesnik, ali se desi da i pjesnik postane zemljoradnik", pričao nam je kratko ovaj zanimljivi Španac, neposredno pred odlazak iz Trebinja. U šali je dodao da ni on sam ne zna da li je policajac umjetnik ili umjetnik policajac, objašnjavajući to na način da je u toku radnog vremena policajac, a poslije toga je umjetnik.Nakon prvih početaka devedesetih godina, učestvovao je, kaže, najprije na kolektivnim izožbama u Madridu i Barseloni, da bi prvu samostalnu izložbu imao u Toledu, pa onda i u gradiću Venka, a onda su krenule i nagrade. On, međutim, kako kaže, ne fotografiše zbog nagrada, pa ih ne voli ni pobrajati, ali ne može da se ne sjeća izlaganja u Parizu, gdje je bio zapažen, kao i svoga rada u pojedinim magazinima i državnim novinama u Španiji. "Ipak, nikada neću zaboraviti dane provedene u Trebinju, druženje sa ovdašnjim stanovništvom, a naročito sa članovima Foto kino kluba u ovom gradu, koji, iako u neuslovnim prostorijama, rade fantastično i ostvaruju zapažene rezultate, čak i u svjetskim okvirima", objašnjavao nam je Bote.

U Trebinju se, pričao je dalje, pred odlazak iz ovog grada, od prvog dana osjećao kao kod svoje kuće, jer je ovaj dio Bosne i Hercegovine dosta sličan Španiji, naročito kada je u pitanju temperament ljudi."Ono što me je u prvi momenat privuklo, a kasnije dosta vezalo za ovaj grad, bila je sličnost naših kultura, običaja moje i vaše zemlje, odnosno, vašeg grada, pa nam je čak i hrana slična, samo su Trebinjke ljepše", bio je iskren Španac, ističući da je sve ovo što je pobrojao bilo i veliki podsticaj za njegov ovdašnji rad, za ovjekovječavanje nekih ovdašnjih motiva, sa kojima se susretao i u Španiji.Bote, čije su fotografije i u Trebinju postale prepoznatljive, ostaće upamćen kao umjetnik pjesaža i portreta, koje najviše voli.Ističući kroz osmijeh da su naše žene ipak ljepše od Španjolki, dodaje da je dosta radio njihove portrete, njihova lica."Ja inače najviše slikam ljude, jer u samom pogledu osobe možete pronaći umjetnost, u djetetu koje gleda crtani film, koje gleda u sladoled, u tom licu možete naći prave motive", objašnjava on. Iako u duši umjetnik, u radno vrijeme je, kako su svjedočile i njegove kolege, bio dosta ozbiljan policajac, ali je nakon radnog vremena, prema sopstvenom priznanju, Trebinje za njega postajalo, ne jedan drugi grad, već jedan drugi ambijent, jer, kako kaže, ovaj grad ima ambijentalnu i slikovnu atmosferu, kakvom se malo gradova može pohvaliti."Volio bih da mogu svim građanim Trebinja prenijeti moje oduševljenje i zahvalnost, koja se naročito odnosi na Foto kino klub, čijim sam kvalitetom od početka moje misije bio impresioniran i vrlo brzo shvatio zašto je ovo klub koji ima tradiciju postojanja od šest decenija", rekao je pred odlazak vidno uzbuđn Bote, koji je napustio Trebinje, ali ne i njegov foto klub, čiji je član ostao. V.D.

TREBINJSKA IZLOŽBA

Kratki trebinjski opus Rubena Bote je stanovnicima ovog grada predstavljen i samostalnom izložbom ovog umjetnika za vrijeme trajanja manifestacije "Dani malih stvari", na kojoj je bilo izloženo 25 fotografija različitih motiva.Izložbu je otvorio direktor Foto kino kluba Slavenko Vukasović, objasnivši da je u pitanju umjetnik koji se naročito ističe portretima, koji su bili dominantni i na izložbi."Imali smo izvanrednu saradnju u toku njegove misije u Trebinju, naučili mnogo toga od njega i stekli jednog novog člana i prijatelja", kaže kratko Vukasović...

Preneseno iz Glasa Trebinja br. 985 od 28.06.2009.

No comments:

 OBAVJEŠTENJE: Krajem jula imaćemo 13. Klupsku izložbu fotografija FKK Trebinje. Prilažem konkurs sa propozicijama i prijavnicu - po...