Wednesday, November 18, 2009

Zanimljivosti - Zeiss planar 50 mm f 0.7 ?!

Stanley Kubrick je pri snimanju svog filma Barry Lyndon (1975) koristio jednan vrlo neobičan objektiv:
Zeiss planar 50 mm f 0.7 koji je NASA koristila u Apolo programu (put na Mjesec).
Kako bi realno dočarao atmosferu srednjeg vijeka sa njim je snimio dotada nezamislivu stvar - scenu osvijetljenu samo svijećama (pogledaj klip)
Pošto se radilo o objektivu namijenjenom za fotoaparat, morao ga je modifikovati za upotrebu na filmskoj kameri i u tome je na kraju i uspio (više detalja o ovom tehničkom "poduhvatu" ), s tim da je morao izbaciti zatvarač pa je objektiv ostao samo na najvećoj blendi f 0,7 bez mogućnosti namještanja blende. Zbog toga je imao veoma malu dubinsku oštrinu, pa su sa njim snimljene scene iz Barry Lyndona dobile kultni status (magličasta pozadina i mistična atmosfera).
Pitanje je kako je Kubrick znao da NASA ima taj objektiv te posebno kako ga je dobio. Možda je odgovor u teorijama zavjere koje tvrde da čovjek nije ni bio na Mjesecu, te da je TV prenos sa mjeseca ustvari najskuplji film u istoriji koji je snimio upravo Stanley Kubrick.

No comments:

 OBAVJEŠTENJE: Krajem jula imaćemo 13. Klupsku izložbu fotografija FKK Trebinje. Prilažem konkurs sa propozicijama i prijavnicu - po...