Tuesday, July 12, 2011

Trebinjski dani fotografije 2011 - program FOTO SAFARIJA









:: Foto safari destinacije ::

1. NACIONALNI PARK SUTJESKA”

Sutjeska spada među najstarije parkove u Bosni i Hercegovini. Sutjeska je poznata po pobjedi partizana nad Nijemcima i tu je postavljen veliki kameni spomenik koji slavi ovu pobjedu. Rijeka Sutjeska uklesala je prelijepu dolinu u središtu parka i odvaja planinu Zelengoru od planina Maglić i Volujak. Najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić 2,386 m, nalazi se u parku, na granici sa Crnom Gorom.

PRAŠUMA PERUĆICA
(oko 120 km od Trebinja)

Perućica - najveća sačuvana prašuma u Evropi, zakonom zaštićeni rezervat, nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Okružena je najvišim planinskim vrhovima u BiH - Maglićem - 2386 m, zatim Volujakom - 1978 m i Snježnicom - 1804 m, dok je od planine Zelengore dijeli kanjon Sutjeske. Perućica je jedna od najbogatijih prašumskih kompleksa u Evropi. Njena ljepota ogleda se, prije svega, u ekstremnoj raznolikosti pejzaža od brojnih, pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, prostranih planinskih pašnjaka, riječnih kanjona i krša, sve do visokih, planinskih vrhova. U blizini se nalaze čarobna glečerska jezera Zelengore, koja su, zbog svoje ljepote, nazvana gorske oči. Duboki kanjoni rijeka i veliki broj potoka i bistrih, ledenih izvora nalaze se u njoj, a jedan od njih je i Perućički potok čiji se vodopad Skakavac spušta niz liticu visoku oko 80 metara.















Spektakularni pogled sa Dragoš sedla, foto: Slavenko Vukasovic

Zbog svoje izuzetne ljepote Prašuma Perućica je zvanično proglašena zaštićenim rezervatom 1952. godine i od tada se koristi za naučne i edukativne svrhe. Perućica je je jedno od zadnjih netaknutih područja prirode i kao takva treba biti zaštićena i za generacije koje dolaze. Prašuma se može posjetiti samo u pratnji ovlaštenih vodiča.

Preporučena foto oprema:
Stativ(slabo svjetlo u gustoj šumi) i fotoaparat, širokougaoni i teleobjektiv















Unutar prašume, foto: Slavenko Vukasovic

2. Pećina Vjetrenica (50 km od Trebinja)

Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini i jedna od od najinteresantnijih pećina u Dinarskom masivu, koji je svjetski poznat po svom kraškom i speleološkom bogatstvu.
















Pećina Vjetrenica, foto: Marijana Vukasović

U Vjetrenici živi bogati pećinski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 92 troglobionata, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano na ovom mjestu (locus typicus). Ulaz u pećinu je nedaleko od sela Zavala u južnoj Hercegovini. Za vrijeme ljeta snažan vjetar duva sa ulaza pećine, što je veoma prijatno u sred kamenitog, vrućeg i bezvodnog terena. Potom tom vjetru je i dobila ime - Vjetrenica.

Pećina je istražena i opisana 6.7 km u dužinu, od čega glavni kanal koji počinje na ivici Popovog polja i ide na jug dugačak 2.47 km. Na osnovu pravca pružanja i analize terena geolozi predviđaju da Vjetrenica po svoj prilici završava u Jadranskom moru u Hrvatskoj, 15-20 km od svog ulaza.

Vjetrenica je turistički sređena i kroz pećinu se kreće uređenim stazama. Temperatura iznosi konstantnih 11 stepeni Celzijusa.

Preporučena foto oprema:

Stativ i DSLR fotoaparat sa visokim ISO vrijednostima, brzi objektivi, širokougaoni objektiv. Zabranjeno je slikati čovječju ribicu blicem!












Mapa Vjetrenice

MANASTIR ZAVALA (oko 50 km zapadno od Trebinja)

Manastir Zavala se nalazi u istoimenom selu u istočnom dijelu Popova polja. Posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice. Crkva je sjevernom stranom uvučena u pećinu. Uz manastire Žitomislić i Tvrdoš, spada u najznačajnije središte kulturnog života Hercegovine.

Prvi pisani trag o manastiru datira s početka XVI vijeka. Tokom Drugog svjetskog rata manastir je pretrpio veliku štetu, a takođe i u posljednjem ratu je oštećen i napušten. Nakon rata manastir je ponovo obnovljen i bratstvo se vratilo. U ovom manastiru je Vasilije Ostroški stupio u monaštvo. Počekom XVII vijeka, u manastiru je freske radio u to vrijeme čuveni srpski slikar Georgije Mitrofanović. Pretpostavlja se da je on radio i ikonostas.

















Manastir Zavala, foto: Slavenko Vukasović

SELO ŽAKOVO (25 km od Trebinja)

je slikovito Hercegovačko selo . Sve je ovdje od kamena – od visoke planine Bjelasnice koja se nadvila nad selom, do kućica, ulica, podzida i vrtova. Izuzetno mjesto za fotografisanje.















Selo Žakovo, foto: Slavenko Vukasović

DUBROVNIK (25 km od Trebinja)

Dubrovnik (latinski: Ragusa) je grad smješten na Jadranskom moru, u južnoj Hrvatskoj. Ubraja se u jedan od najznačajnijih kulturnih i turističkih centara u cijeloj Jugoistočnoj Evropi. Poznat je po svojoj staroj gradskoj jezgri sa brojnim kulturnim i sakralnim spomenicima.














Dubrovnik, fotografija sa interneta


No comments:

 OBAVJEŠTENJE: Krajem jula imaćemo 13. Klupsku izložbu fotografija FKK Trebinje. Prilažem konkurs sa propozicijama i prijavnicu - po...