Thursday, January 19, 2012

Obavještenje od AUFBIH

PRAVILNIK
o proglašenju najbolje fotografije, fotografa i foto organizacije u Bosni i Hercegovini

Član 1.
Ovim pravilnikom definišu se pravila proglašavanja najbolje fotografije za prethodnu godinu godinu, pet najuspješnijih autora i pet najaktivnijih foto organizacija za prethodnu godinu.

Član 2.
Najboljom fotografijom proglašava se fotografija koja je na izložbama FotoBiH dobila najveću ocjenu kao zbir ocjena svih članova žirija.
Fotografija godine proglašava se najkasnije do 15. decembra tekuće godine javnim objavljivanjem.

Član 3.
Pet najaktivnijih autora proglašavaju se na osnovu dostavljenih podataka o učešću i uspjehu odnosno broju bodova koje su osvojili na izložbama za predhodnu godinu. Lista se dostavlja na posebno propisanom obrascu do 31. marta tekuće godine ( u obzir se uzima pečat pošte). Rezultati koji nisu poznati do tog datuma prenose se u nardnu godinu. Proglašenje liste vrši Umjetnički savjet.

Član 4.
Pet najaktivnijih organizacija proglašava se na osnovu dostavljenih podataka na propisanom obrascu koji se dostavlja najkasnije do 31. marta tekuće godine. ( u obzir se uzima pečat pošte). Rezultati koji nisu poznati do tog datuma prenose se u nardnu godinu. Bodovanje posebno sadrži : zbir svih bodova za učešće na izložbama autora članova kluba, bodovi za aktivnosti organizacije izložbi, seminara, predavanja i sl. Proglašenja liste najaktivnijih organizacija vrši Umjetnički savjet.

Član 5.
Samostalne izložbe autora boduju se prema tabeli.
samostalna izložba BiH Inostarnstvo
improvizovane sale i otvoreni prostori 5 10
posebne galerije 30 40
muzeji i naciuonalne galerije 40 50
Samostalna izloba je izložba od najmanje 30 printanih fotografija ili 50 digitalnih fotografija na projekciji ili kominovano pri čemu mora najmanje biti izloženo 30 radova.
Ukoliko se radi o izložbi do tri autora zajedno izložba se tretira kao samostalna izložba za svakog autora pojedinačno. Izložba se boduje ukoliko su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana po svakom autoru.
Za bodovanje se mogu prijaviti samo tri samostalne izložbe po autoru u toku godine. Ako je izložba ponovljena sa istim radovima vrednovat će se samo jednom.

Član 6.
Bodovanje aktivnosti foto organizacija u organizaciji izložbi
klupska izložba 50 bodova
regionalna izložba - izložba tri kluba i više 70
izložba državnog ranka ( I rang) 80
fotobih 100
međunarodna izložba - najmanje 5 država 150
izložbe od pokroviteljstvom FIAP-a 200
Potrebni obrasci za provođenje ovog Pravilnika su sastavni dio Pravilnika.

Član 7.
Proglašenje najaktivnijih autora i organizacija vrši se na Danima fotografije.

Član 8.
Tumačenje ovog Pravilnika vrši Upravni odbor AUFBiH. Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 01.01.2012. godine.

Predsjednik .

Božanović Ozren

No comments:

 OBAVJEŠTENJE: Krajem jula imaćemo 13. Klupsku izložbu fotografija FKK Trebinje. Prilažem konkurs sa propozicijama i prijavnicu - po...