Thursday, February 16, 2012

KREATIVNA UPOTREBA FOTOAPARATA - RUČNE KOMANDE


PROJEKTI – ZADACI ZA ZADAĆU:

1. PROJEKTI – ZADACI ZA ZADAĆU:
1.    Mala dubinska oštrina (prednji plan oštar, zamućena pozadina) – 3 fotografije
Postavi blendu na najmanji broj (široki otvor npr. 2.8 ili 4), a najveću žarišnu dužinu (što veći zum). Fotografiši objekat koji je je što bliže fotoaparatu (koliko je moguće blizu, a da se može I dalje fokusirati na njega). Snimiti 3 ovakve fotografije.

2.    Velika dubinska oštrina - sve oštro – prednji i zadnji plan – 3 fotografije
Postaviti blendu na veliku vrijednost (npr. 16) i snimiti scenu sa prednjim i zadnjim planom. Zapazi da je na snimljenoj fotografiji sve oštro.

3.    Iskrivljena perspektiva – dramatične fotografije arhitekture - 3 fotografije
Snimiti fotografije zgrada iz donjeg ugla i to sa širokim uglom (zum na minimum)

4.    Panning tehnika (panovanje) – 3 fotografije
Upotrijebiti dužu ekspoziciju npr 1/50 i snimiti biciklistu u pokretu ili automobil ili čovjeka koji trči (bilo šta što se kreće bočno većom brzinom), na način da tokom snimanja fotografije pratite objekat koji snimate sa fotoaparatom i određenom trnutku okinete.

5.    White balance (balans bijele boje)
Snimiti nekoliko fotografija (isključen blic) pod vještačkom rasvjetom (obična kućna sijalica), koristeći za svaku fotografiju različite postavke za WB (balans bijele boje).
Zapazi pod kojom postavkom su boje na fotografiji najprirodnije.

6.    Eksperiment sa namjernim zamućivanjem fotografije (takozvani “blur”)
Snimite nekoliko fotografija noću tako što ćete koristiti produženu ekspoziciju npr. 1/8 sekunde I pritome pomjerati fotoaparat ili snimati svjetleće objekte u pokretu. Neke fotografije snimite iz ruke, neke sa stabilnog oslonca. Uporedite rezultate.
7.    Zalazak sunca – 5 fotografija
Snimi 5 fotografija zalaska sunca pri čemu za svaku fotografiju koristi različite postavke za ekspoziciju, npr. 1/1000, 1/500, 1/250, 1/125, 1/60 sekunde.

8.    Žarišna dužina – 5 fotografija
Snimi 5 fotografija istog objekta (npr. portret neke osobe) na način da za svaku fotografiju koristiš različitu žarišnu dužinu (različit zum, ukoliko imate aparat sa zum objektivom).

9.    Kontrast (3 fotografije)
Snimi 3 fotografije sa različitim kontastom (podesi contrast prije snimanja u fotoaparatu (high contrast, medium contrast i low contrast)

Kontrast na crno bijeloj fotografiji
Prebacite fotoaparat na režim snimanja crno-bijelo i snimite nekolikofotografija predmeta ali u različitim bojama (cijeće ili bilo šta drugo). Pokušajte da predvidite kakav ćete ton dobiti na crno bijeloj fotografiji.

No comments:

 OBAVJEŠTENJE: Krajem jula imaćemo 13. Klupsku izložbu fotografija FKK Trebinje. Prilažem konkurs sa propozicijama i prijavnicu - po...