Wednesday, October 10, 2012

Zadaci za zadaću - 1. predavanje - Početni kurs fotografije


1. Predavanje - Snimanje fotografija

Projekti:
Gradnja vlastitog pristupa:
1.       Izaberite 5 slova alfabeta i onda fotografišite objekte ili njihove dijelove iz vašeg okruženja, koji izgledaju kao izabrana slova. Prvo se uvjerite da oblici koje fotografišete sugerišu na oblik slova i gdje god je moguće koristite kontraste (kolorne, teksturne, svjetlosne ili tonske), kako bi oblik slova bio što očigledniji na vašoj fotografiji.
2.       Obično se od fotoreportera koji rade za novine očekuje sa snime jednu vertikalnu i jednu horizontalnu fotografiju. Ovo daje urednicima novina da biraju izgled članka. Izaberite temu (portret ili pejzaž ili mrtvu prirodu) i napravite dvije fotografije – jednu vertikalnu i jednu horizontalnu.
3.       Foto aparati snimaju pravougaone fotografije, ali za ovaj projekt snimite fotografije kvadaratnog formata (izrežite ih u nekom od programa za obradu fotografija ili izradite fotografije i iscjecite ih na pravougaoni oblik).
4.       Većina fotografija je snimljena iz nivoa ljudskih očiju. Snimite 6 fotografija koristeći kameru sa nižeg nivoa (ispod pojasa) ili iznad visine glave.
5.       Koristeći odgovarajuće boje, kompoziciju i izraz, snimite dva portreta iste osobe. Jedan neka pokaže osobu koju snimate kao prijatnu i veselu, a drugi kao zlokobnu i zastrašujuću. Neka odjeća i spoljašnji izgled osobe ostanu jednaki u oba slučaja.
6.       Snimite seriju od 3 fotografije na slijedeće zadate teme: krugovi, stepenice i drveće. Jedna fotografija treba da odražava oblik, druga ponavljanje uzorka i treća boju.
7.       Snimite tri različito teksturirane površine. Sugestije: voda, oblaci, namreškana tkanina, dim. Zapamtite momenat prilikom snimanja (naročito svjetlo)
8.       Pronađite statičan objekat u pejzažu  - interesantnu zgradu, kip, pa čak i telefonsku govornicu ili stablo – i vidite na koliko različitih načina možete mijenjati perspektivu (ugao snimanja), a da izabrani objekat i dalje bude u centru pažnje. Koristite linije, tonove i boje.
9.       Snimite 4 fotografije od kojih svaka uključuje sjenke. Koristite svoju sjenku, ili jednu sjenku koja potiče od više objekata, koje možete takođe prikazati ili ne prikazati na vašim fotografijama.
10.   Koristeći vašu kameru kao bilježnicu, fotografišite oblike na arhitekturi koja vas okružuje. Ne prikazujte zgrade na uobičajen način, već odaberite dijelove koji se ističu oblikom.
11.   Snimite 3 fotografije u vašem okruženju na način da osobe postavite tako da pokažete na fotografiji i linije, npr. put ili linije krova, prolaze, osunčane dijelove i sjenke. Budite sigurni da postavite osobu koju fotografišete u što bolji položaj.
12.   Mašine obično imaju pravilne oblike. Snimite set od 4 fotografije koje to prikazuju ( ili snimajući  4 različita dijela mašine, ili snimajući samo jedan dio mašine  ali na različite načine.
13.   Snimite seriju od 5 fotografija, koje prikazuju – boju, teksturu, ponavljanje uzorka, linije i kontrast.
14.   Snimite dvije fotografije iz svog okruženja (pejzaž ili urbana arhitektura), prvu sa simetričnom kompozicijom i drugu sa asimetričnom kompozicijom.

No comments:

 OBAVJEŠTENJE: Krajem jula imaćemo 13. Klupsku izložbu fotografija FKK Trebinje. Prilažem konkurs sa propozicijama i prijavnicu - po...