Friday, July 26, 2013

NAJAVA: Fotografije ex-yu autora, potom podvodnih pećina iz Meksika, te dokumentarni film o podvodnoj pećini Bastašici kod Drvara



Subota, 27.jul 2013. u 20:30 – projekcije na gradskom korzu, a u slučaju kiše u Narodnoj biblioteci

      Projekcije će otvoriti fotografije ex-yu autora: Rok Dolničar  (SLO) i Vasja Piznovski (HRV)

      Potom će biti prikazane podvodne pećinske fotografije iz Meksika.
Prikazivaće se fotografije Renata Rašete (Velika Britanija) iz podvodnih pećina Meksika, koji je poznat u svijetu po veličanstvenim podvodnim pećinama, a i fotografija u prilogu je iz Meksika.



      Veče će zatvoriti petnaestominutni dokumentarni film  “Krečnjačka odiseja –  ronilački poduhvat u balkanskoj pećini” – Renato Rašeta (UK)   (“Karst Odyssey – Balkan Cave Diving Project”  - Renato Raseta (UK) 
Radi se o pećini Bastašici kod Drvara, jednoj od najvećih podovodnih pećina otkrivenih u BiH. Inače, Karst Odyssey  je neprofitna organizacija koja se bavi istraživanjem podvodnih pećina. Tim okuplja vrhunske speleo ronioce, sa ogromnim ronilačkim iskustvom u pećinama cijelog svijeta.Istraživanja ovog tima usmjerena su na pojas Dinarida koji se pruža Balkanskim poluostrvom.
Cilj projekcije je da se ljudi upoznaju sa radom podvodnih ronioca koji svoje živote izlažu ogromnom riziku kako bi istražili podvodne pećine. Fotografije i video materijali koje su snimili prosto oduzimaju dah. Prizori su nestvarni,  sa roniocima  koji lebde u tami pećinskog svijeta    podsjećaju na dobre naučno fantastične filmove.




Treba pomenuti da je prije neki dan ronilački tim Karst Odyssey bio u Trebinju i da su istraživali naše pećine, te da su otkrili pravo bogatstvo neistraženih podvodnih pećina. Ronilac iz tima Dušan Milošević (Banja Luka)  izjavio nam je: “Područje Hercegovine i Trebinje šuplje je kao švajcarski sir, sve je prepuno pećina! To je Meksiko na Balkanu… “  Inače,  Meksiko važi kao raj za podvodne pećine, sa najboljim lokacijama za ronjenje na svijetu.


No comments:

 OBAVJEŠTENJE: Krajem jula imaćemo 13. Klupsku izložbu fotografija FKK Trebinje. Prilažem konkurs sa propozicijama i prijavnicu - po...