Tuesday, July 23, 2013

NAJAVA: Foto radionica o najstarijem fotografskom postupku i dokumentarni film o najvećem fotografu arhitekture


Srijeda, 24. jul 2013.
”CIJANOTIPIJA” – foto radionica u Narodnoj biblioteci (10:00 – 14:00 h),
 o izradi fotografija najstarijim fotografskim postupkom.  

Radi se o najstarijem i jednom od najljepših plemenitih fotografskih procesa, jednostavnom u tehničkom smislu, a kojim se dobijaju fotografije izuzetne ljepote i varijacija. Vođa radionice Slavenko Vukasović, prvo će izložiti kratak istorijat o ovoj tehnici, a onda će sa polaznicima  eksponirati fotografije na suncu i potom ih razvijati u vodi. Tako će polaznicima, dok provlače papir kroz vodu  golim okom biti vidljiv proces nastajanja fotografske slike.



U 20:30 h na gradskom korzu počinju redovne  projekcije fotografija i dokumentarnih filmova  o umjetničkoj fotografiji.  Prvo će biti predstavljeni  BiH  klubovi (FOT Travnik). Slijedi  projekcija dokumentarnog filma o američkom fotografu Džulijusu Šulmanu (1910-2009)  – “Vizuelna akustika: Modernizam Džulijusa Šulmana” (“Visual Acoustics: The Modernism of Julius Shulman”).
                                           
Američki fotograf Džulijus Šulman proslavio se snimcima arhitektonskih zdanja, a tokom karijere koja je trajala sedam decenija, postao je nezaobilazno ime u svijetu fotografije urbanih sredina i arhitektonskih struktura. Smatra se da je bio najveći fotograf arhitekture svih vremena i da je fotografiju arhitekture iz komercijalnog statusa uveo u svijet umjetnosti. Njegova fotografija "Case Study House 22", na kojoj dvije mlade žene posmatraju brda oko Holivuda iz vile koja deluje kao da lebdi, jedna je od najviše reprodukovanih u časopisima i knjigama o urbanizmu.
Projekcija  dokumentarnog  filma “Vizuelna akustika”  održaće se se pod pokroviteljstvom Američkog kutka Trebinje.



No comments:

 OBAVJEŠTENJE: Krajem jula imaćemo 13. Klupsku izložbu fotografija FKK Trebinje. Prilažem konkurs sa propozicijama i prijavnicu - po...