Monday, July 22, 2013

NAJAVA: Podvodno fotografisanje i projekcije na gradskom korzu

Utorak, 23. jul 2013.
10:00 – 14:00 Foto radionica na Olimpijskom bazenu – ”PODVODNO FOTOGRAFISANJE” 
vodi: Adrian Klöti, za stariju djecu, omladince i odrasle.

Učesnicima ove foto radionice preporučeno je da ponesu razne vodootporne rekvizite za svoju scenografiju: plastično cvijeće, lopte, igračke, razne predmete - da kreativno razmišljaju  i puste mašti na volju.


 
A od 20:30 Trebinjci će na gradskom korzu, na video bimu moći da gledaju dvije projekcije. Prvo fotografije članova Foto-kino kluba Trebinje, a potom dokumentarni film "Anri Kartije-Breson - Presudan trenutak" (“Henry Cartier-Bresson – The Decisive moment”). 

 Anri Kartije Breson (1908-2004), francuski je fotograf koji se smatra ocem moderne fotografije i foto žurnalizma. Pomogao je i direktno uticao na formiranje tzv. ,, ulične fotografije", odnosno fotografije koja odslikava realni život. Kartije Breson je 1952.godine objavio knjigu pod nazivom "Presudan trenutak" (,,The Decisive Moment", u kojoj je bilo 126 fotografija sa Istoka i Zapada. U predgovoru knjige Kartije je citirao jednu filozofsku misao iz 17.vijeka : ,, There is nothing in this world that does not have a decisive moment". Ova knjiga odredila je jedan potpuno nov pravac u fotografiji, tzv. ,,fotografiju trenutka".




No comments:

 OBAVJEŠTENJE: Krajem jula imaćemo 13. Klupsku izložbu fotografija FKK Trebinje. Prilažem konkurs sa propozicijama i prijavnicu - po...